Introducció
a la qualitat
• Perspectiva històrica.
• Models de gestió de la qualitat.
• Models d’excel·lència.
• Paper dels gestors de la qualitat al nou entorn.
Gestió i organització
de l’empresa
• Introducció a l’anàlisi organitzativa.
• Conceptes de marketing:
orientació al client.
• Anàlisi econòmica i financera.
Gestió de la qualitat
• Norma ISO 9001:2000.
Interpretació
• Responsabilitats de la direcció
• Gestió de recursos
• Realització del procés de producció
i la prestació del servei
• Mesura, anàlisi i millora
• Gestió eficaç de la documentació del
sistema de qualitat
• El projecte d’implantació de l’ISO.
Gestió dels processos de l’organització
• Plantejament conceptual.
• Els processos des de les òptiques ISO 9000:2000 i
model EFQM.
• La documentació dels processos.
Auditoria d’un sistema de qualitat.
• Guies per la realització d’auditories.
• Etapes en el desenvolupament
de l’auditoria.
• Documents i registres.
• Informe de l’auditoria.
• Certificació.
Tècniques per a la millora
• Organització de la millora.
• Anàlisi de processos.
• Els atributs dels processos.
• Metodologia de resolució
de problemes.
• Treball en equip.
• Eines per a la millora.
• Indicadors més usuals.
• Benchmarking.
• Les set noves eines de planificació.
|
Integració
de la gestió de la qualitat, la seguretat i el medi ambient.
• Gestió Integrada: política,
manual
i procedimients integrats.
• Gestió del Mediambient: Norma
ISO 14001.
• Gestió de la seguretat i prevenció de
riscos laborals. Norma UNE 81900 Ex.
El sector agrolimentari i la gestió
de la qualitat
• Propòsit del curs.
• Entorn agroalimentari: trets diferencials.
• Models de gestió de la qualitat.
• Gestió de la qualitat a l’entorn agroalimentari:
requeriments específics.
• Gestió per processos.
Marc legal
• Jerarquia normativa.
• Legislació específica.
• Nova legislació europea d’higiene dels aliments.
Paràmetres bàsics quedefineixen
la qualitat dels aliments
• Físico –químics.
- Indicadors de qualitat inmediata.
- Indicadors de durabilitat.
• Microbiològics: Alteracions
Patogenes.
- Indicadors (contatges totals:enterobacteriacees;
coliforms; enterococs).
- Patògens típics.
• Microbiològics: Alteracions no
patògenes.
- Exemples típics per diferents
nivells.
Normes de gestió de la qualitat
en
el sector agroalimentari
• Norma ISO 9001:2000 en el sector agroalimentari.
• Noves Normes ISO del sector.
• Normes del Brittish Retail Council.
• Normes del Comité d’Experts en
APPCC d’Holanda. |
Gestió de laboratoris alimentaris
• Qualitat en el laboratori:
Normes
EN 45001, EN 45002 i ISO 17025.
• Objectius i camps d’un laboratori.
• Disseny d’un laboratori.
• Bones pràctiques de laboratori.
• Implementació de les normatives.
• Plans normalitzats de treball.
• Material de referència.
Anàlisi de riscos i punts de control crítics. APPCC
• Legislació i principis
de l’APPCC.
• Fases de desenvolupament del
sistema APPCC:
- Definició de l’àmbit d’estudi.
- Selecció de l’equip.
- Descripció del producte.
- Elaboració del diagrama de flux.
- Anàlisi de rsicos.
- Determinació de PCC’s.
- Establiment de límits crítics.
- Establiment d’accions correctores i mesures preventives.
- Documentació i registres.
- Verificació i revisió del sitema APPCC.
Tecnologia i gestió de la qualitat
en la industria agroalimentària
• Tecnologies consolidades.
• Tecnologies en vies de consolidació.
• Tecnologies emergents.
Logística, transport i durabilitat
• Transport.
• Emmagatzematge.
• Distribució física.
• Efectes sobre la qualitat. |