Institut Catalā de Tecnologia 6a ediciķ   
INTRODUCCIĶ OBJECTIUS PROGRAMA PROFESSORAT + INFORMACIĶ INSCRIPCIĶ CURSOS RELACIONATS
DATA D'INICI

27 d'octubre de 2005

DURADA
300h lectives
HORARI
Dt. i dj. de 18:00 a 21:30h
PREU
3.780€
CATÀLEG CURS    
SESSIĶ INFORMATIVA
22 de setembre de 2005, 19h
Institut Catalā de Tecnologia
C/Ciutat de Granada 131, BCN
Tel. 93 4858593
A/e: formacio@ictonline.es
 
 
 
 

Introducció a la qualitat
• Perspectiva històrica.
• Models de gestió de la qualitat.
• Models d’excel·lència.
• Paper dels gestors de la qualitat al nou entorn.

Gestió i organització de l’empresa
• Introducció a l’anàlisi organitzativa.
• Conceptes de marketing:
orientació al client.
• Anàlisi econòmica i financera.

Gestió de la qualitat

• Norma ISO 9001:2000.
Interpretació
• Responsabilitats de la direcció
• Gestió de recursos
• Realització del procés de producció i la prestació del servei
• Mesura, anàlisi i millora
• Gestió eficaç de la documentació del sistema de qualitat
• El projecte d’implantació de l’ISO.

Gestió dels processos de l’organització
• Plantejament conceptual.
• Els processos des de les òptiques ISO 9000:2000 i model EFQM.
• La documentació dels processos.

Auditoria d’un sistema de qualitat.
• Guies per la realització d’auditories.
• Etapes en el desenvolupament
de l’auditoria.
• Documents i registres.
• Informe de l’auditoria.
• Certificació.

Tècniques per a la millora
• Organització de la millora.
• Anàlisi de processos.
• Els atributs dels processos.
• Metodologia de resolució
de problemes.
• Treball en equip.
• Eines per a la millora.
• Indicadors més usuals.
• Benchmarking.
• Les set noves eines de planificació.

Integració de la gestió de la qualitat, la seguretat i el medi ambient.
• Gestió Integrada: política, manual
i procedimients integrats.
• Gestió del Mediambient: Norma
ISO 14001.
• Gestió de la seguretat i prevenció de
riscos laborals. Norma UNE 81900 Ex.


El sector agrolimentari i la gestió
de la qualitat

• Propòsit del curs.
• Entorn agroalimentari: trets diferencials.
• Models de gestió de la qualitat.
• Gestió de la qualitat a l’entorn agroalimentari:
requeriments específics.
• Gestió per processos.

Marc legal
• Jerarquia normativa.
• Legislació específica.
• Nova legislació europea d’higiene dels aliments.

Paràmetres bàsics quedefineixen
la qualitat dels aliments

• Físico –químics.
- Indicadors de qualitat inmediata.
- Indicadors de durabilitat.
• Microbiològics: Alteracions
Patogenes.
- Indicadors (contatges totals:enterobacteriacees;
coliforms; enterococs).
- Patògens típics.
• Microbiològics: Alteracions no
patògenes.
- Exemples típics per diferents
nivells.

Normes de gestió de la qualitat en
el sector agroalimentari

• Norma ISO 9001:2000 en el sector agroalimentari.
• Noves Normes ISO del sector.
• Normes del Brittish Retail Council.
• Normes del Comité d’Experts en
APPCC d’Holanda.

Gestió de laboratoris alimentaris
• Qualitat en el laboratori: Normes
EN 45001, EN 45002 i ISO 17025.
• Objectius i camps d’un laboratori.
• Disseny d’un laboratori.
• Bones pràctiques de laboratori.
• Implementació de les normatives.
• Plans normalitzats de treball.
• Material de referència.


Anàlisi de riscos i punts de control crítics. APPCC

• Legislació i principis de l’APPCC.
• Fases de desenvolupament del
sistema APPCC:
- Definició de l’àmbit d’estudi.
- Selecció de l’equip.
- Descripció del producte.
- Elaboració del diagrama de flux.
- Anàlisi de rsicos.
- Determinació de PCC’s.
- Establiment de límits crítics.
- Establiment d’accions correctores i mesures preventives.
- Documentació i registres.
- Verificació i revisió del sitema APPCC.


Tecnologia i gestió de la qualitat
en la industria agroalimentària

• Tecnologies consolidades.
• Tecnologies en vies de consolidació.
• Tecnologies emergents.

Logística, transport i durabilitat
• Transport.
• Emmagatzematge.
• Distribució física.
• Efectes sobre la qualitat.